Her flyr justisministeren drone over Havneparken

15131

Nordic Unmanned kan spille en viktig rolle i hvordan politi og andre aktører i framtiden gjennomfører beredskaps- og overvåkingsoppgaver.​

Published on October 02, 2016

FIKK TESTFLY: Justisminister Anders Anundsen (Frp) var tydelig imponert over droneteknologien sandnesselskapet Nordic Unmanned leverer. Gründer og administrerende direktør Knut Roar Wiig følger med i bakgrunnen. 

FOTO og Tekst: Andreas Kydland, Sandnesposten

Justisminister Anders Anundsen (Frp) tror sandnesfirmaet Nordic Unmanned kan spille en viktig rolle i hvordan politi og andre aktører i framtiden gjennomfører beredskaps- og overvåkningsoppgaver.

Tirsdag formiddag fikk justisminister Anders Anundsen (Frp) testflyve en av sandnesselskapet Nordic Unmanneds droner av merket Lockheed Martin. Testflyvningen fra takterrassen på Havnespeilet var langt fra for moro skyld.

Sandnesselskapet Nordic Unmanned leverer droneteknologi til flere områder i Norge og opplever for tiden ekstrem pågang av aktører som ønsker å benytte seg av teknologien. Én av dem er Politidirektoratet som for tiden utformer en dronestrategi som skal si noe om hvordan droner kan implementeres i framtidens politi.

Dette arbeidet følger justisministeren nøye. Etter en lukket brief om hvilke prosjekter sandnesselskapet Nordic Unmanned er involverte i, var det en tydelig imponert justisminister som tar med mye nyttig fra sitt sandnesbesøk.

– Droneteknologien er lenger framme enn jeg selv trodde. Det er viktig at vi nå får dronestrategien til politidirektoratet og ser hvordan droneteknologien eventuelt kan brukes i politiets arbeid, sier Anundsen, etter å ha styrt én av dronene over indre Vågen.

– Å betjene en drone som dette virker idiotsikkert. Til tross for bare åtte sekunders opplæring, gikk det veldig bra. Det skyldes den solide teknologipakken som gjør utstyret enkelt å ta i bruk. Det er også raskt å få opp i luften, påpeker Anundsen.

Enorm vekst

Sandnesselskapet Nordic Unmanned har blitt en av Norges ledende leverandører av ubemannede luftbårne produkter og tjenester. Pågangen av aktører som ønsker tjenestene er så stor at administrerende direktør Knut Roar Wiig, som også er én av gründerne bak selskapet, er på intens jakt etter mer folk til selskapets operative del.

LES OGSÅ: Oljekrisen er gull for dette sandnesfirmaet

– Vi ser veksten i markedet kommer raskere og bråere enn vi så for oss i starten av 2016. Vi har stort behov for piloter og annet teknisk personell. I tillegg er vi for tiden inne i et anbud til en estimert verdi på mellom en halv og en milliard kroner. Vi ser at vår visjon og det vi hele tiden har trodd på skjer, men det skjer i en langt større skala enn vi har trodd tidligere, sier Wiig, som velvillig kunne fortelle justisministeren om de mange fordelene ubemannede fartøyer fører med seg.

Sandnesposten omtalte selskapet i februar. Den gangen stod selskapet på terskelen til å flytte inn i Havnespeilet og spådde massiv vekst innenfor sine områder.

– Droner kan spille en viktig rolle i leteaksjoner. Varmesøkende kameraer kan gjennomføre selve søkedelen, mens helikoptre settes inn til redningsdelen. Det gjør helikoptrene mer tilgjengelige på en annen måte enn i dag. Dronene kan dessuten settes inn i situasjoner med dårlig vær og sikt. Vi er i tillegg tungt inne i infrastrukturovervåkning og maritime områder, sier Wiig.

Også innen oljeindustrien ser sandnesselskapet mange bruksområder innen inspeksjoner og innhenting av data. Dette er farlige oppgaver som tidligere har vært gjennomført med bruk av menneskelig personell.

Ledende rolle

Etter justisministerens besøk hos sandnesbedriften, mener Nordic Unmanned at Norge kan ta en ledende rolle framtiden dersom droner implementeres i politiet.

– Vi har et regelverk som tillater det og har et land som er godt egnet til å få mye ut av dronene på. Så her kan Norge bli verdensledende på å være operatør av droner, mener Wiig.

Justisminister Anundsen deler mange av tankene.

– Dette er ikke et forsøk på å erstatte politihelikopterne på noen som helst måte. Dronebruk i politiet vil være en slags helikoptertjeneste i miniatyr som kan passe godt ute i en del politidistrikter, sier Anundsen.


Link til sandnesposten sin artikkel: http://sandnesposten.no/nyhete...